SİVİL TOPLUM

Başkan Ali Bahar, Oy Birliği İle Güven Tazeledi

- Antalya Organize Sanayi Bölgesi 5’inci Olağan Genel Kurulu, 1 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Mevcut Başkan Ali Bahar’ın tek aday olduğu genel kurul, oldukça yüksek bir katılımla gerçekleşirken Bahar, açık oylama usulü yapılan seçimde oy birliğiyle yeniden başkan seçilerek, güven tazeledi.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi 5’inci Olağan Genel Kurulu, 01 Mart 2022 tarihinde gerçekleşti. Bölge Müdürlüğü İdari Hizmet Binası Atatürk Konferans Salonunda yapılan Genel Kurula, kamu kurum ve kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile Bölge sanayicileri yoğun bir katılım gösterdi.  

DİVAN HEYETİ OLUŞTURULDU

Antalya OSB Bölge Müdürü İlhan Metin’in açılış konuşması ile başlayan Genel Kurul’da öncelikle Divan Heyeti belirlendi. Divan Heyeti’nde Hakkı Ergin Civan, Nesrin Ayan Özben ve Yasemin Özen Gökçe görev yaptı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri Recep Çelik, Çağrı Bayraktar ve Hilmi Adnan Yüksel ise denetmen olarak salonda hazır bulundu.

SANAYİCİ MÜTEŞEBBİSE ‘DEVAM’ DEDİ

Antalya OSB sanayicileri Genel Kurul’da ilk olarak başkanlığını Antalya Valisi’nin yaptığı ve Bölgenin en üst karar alma organı olan Müteşebbis Heyet’in devam edip etmeyeceğini oyladı. Açık oylama usulü yapılan seçimde sanayiciler oy birliği ile Müteşebbis Heyet’in devam etmesine karar verdi. Alınan kararın ardından Müteşebbis Heyet’te yer alacak 9 asil 9 yedek üyenin Antalya OSB sanayicileri arasından belirlenmesine geçildi. Sadece mevcut Başkan Ali Bahar’ın listesinin yer aldığı genel kurulda, Antalya OSB’nin yeni yönetimi açık oylama usulüyle belirlendi. Başkan Ali Bahar’ın listesinde yer alan 9 asil 9 yedek üye oy birliği ile Müteşebbis Heyet’e seçilmiş oldu. Müteşebbis Heyet’te seçilen isimler, Ali Bahar, Hasanali Gönen, Fatih İncir, Mustafa Gizli, Yiğit Budak, Ahmet Kasapoğlu, Fatin Tapcı, Burçin Ekici ve Canan Gürkan şeklinde sıralandı.

MÜTEŞEBBİS HEYET KARAR VERECEK

Antalya Valisi ve Vali Yardımcısı dışında 9 üyesini Antalya OSB’den geri kalan 4 üyesini ise Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’ndan alan toplam 15 kişilik Müteşebbis Heyet, ilk toplantısını Genel Kurulu takip eden ilk hafta içerisinde gerçekleştirip Müteşebbis Heyet Başkan Vekilini, Yönetim Kurulunu, Denetim Kurulunu ve OSBÜK Temsilcisini seçecek. Yönetim Kurulu ise kendi içerisinde yapacağı değerlendirme ile Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Vekilini belirleyecek.

BAŞKAN ALİ BAHAR’IN GENEL KURUL KONUŞMASI

Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Başkan Ali Bahar;

Bugün burada toplanmamızın vesilesini, genel kurul ya da seçim olarak adlandırsak da, aslında benim nazarımda bugün bir şölendir. Antalya sanayicisinin böylesine değerli bir makamın temsilini, birlik ve bütünlük içerisinde seçmesi dostluğumuzun, dayanışmamızın ve birbirimize olan güvenin en önemli göstergesidir.

Bu süreçten, çalışma arkadaşlarım adına çıkaracağım tek payda, verdiğimiz sözü tutmuş olmanın gönül rahatlığıdır. Değerli sanayicilerimiz; 2015 yılının Şubat ayında görevi devralmak kısmet oldu. O gün ilk sarf ettiğimiz cümle ‘birlikte yöneteceğiz’ idi. Bugün Antalya Organize Sanayi Bölgesi, kentin en önemli ve en değerli kurumlarından biri haline geldi ise bu birlikte başardığımız işlerin neticesidir. Az evvel arkadaşlarımız ekrana yansıttı, birlikte izledik.. Son 4 yıllık görev süremizde, hayata geçirdiğimiz projelerden belli başlı 50 tanesini sizlere arz ettik. Daha bir o kadarı var ki vaktinizi almamak için filmimizi kısa tuttuk.

Eğer istişare varsa, çok seslilik varsa,  liyakat varsa, başarının doğal bir süreç olduğunu bilenlerdeniz.Ve ne mutlu ki bize, her ne yaptıysak birlikte yaptık. Eğitim Komisyonumuzla yaptık, Mustafa Gizli, Ömer Bacanak, Fatin Tapcı, Aydın Topuz ve İlhan Metin ile birlikte başardık. Bölge Müdürlüğümüzün fedakar çalışanları ile yaptık. Önceki dönemler OSİAD Başkanlarımız Can Hakan Karaca,  Ahmet Kasapoğlu ve yeni dönem başkanımız Erdal Kılıç ile yaptık. Genç Organize Sanayi Derneğimizin kurucu başkanı Canan Gürkan ile, hemen akabinde Elçin Ekici Öztürk ile başardık. Şimdi de Ali Başar Ayan kardeşim ile başaracağız.

Teknopark yönetim kurulu üyelerimiz Hakkı Ergin Civan, Canan Gürkan, Ali Eroğlu, İlhan Metin, Mustafa Yayla, Burçin Ekici, Nuri Büyükselçuk, Erdal Kılıç ile birlikte yaptık. Melek Yatırım Komisyonu üyelerimiz Oğuz Kırtız, Ahmet Kasapoğlu, Ali Eroğlu, Elçin Ekici ve Enis Arın ileİnşaat Komisyonu üyelerimiz Mustafa Yayla, Nuri Büyükselçuk ve Erdal Kılıç ile başardık.

Biz burayı, Bölge Yönetim Kurulunun dışında, sanayicilerimizi de işin içine katan, çalışkan ve işinin ehli komisyonlarla, söz verdiğimiz gibi birlikte yönetmeyi mahir görüyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarımızın, SİAD’larımızın çok değerli başkan, yönetici ve yönetimleri ile el ele vererek yaptık. Sahadaki doğru bilgiyi, talebi ve ihtiyacı Devletimize ilettik, yeri geldi Devletimiz ile birlikte yaptık, vatansever bir ruhla şehrimiz ve ülkemiz için çalıştık.

Öncelikle, tüm ülkeye örnek olacak bu birlik ve beraberliğiniz için ve her daim, arkamızda sarsılmaz bir kale gibi durduğunuz için, her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

Değerli sanayicilerimiz; Yakın bir geçmişte, yaptığımız, birlikte başardığımız tüm bu işler, Bakanlığımız müfettişlerinin 6 ay süren, titizlikle yürüttükleri bir denetimine tabi olmuştur. Bakanlık müfettişleri denetimleri sonucu, yönetimimize 36 farklı konu başlığında isnatta bulunmuştur.

35 konu soruşturmaya dahi gerek görülmemiş, yaptığımız iş ve işlemlerin doğruluğu ve temizliği resmi makamlarca onaylanmıştır. Sadece 1 konu savcılık makamına intikal etmiştir. Savcılığa iletilen konu ise, gereksinimlerini vaat ettiği sürede tamamlayamamış iki sanayicimizin elektriğini kesmememiz, üretimine devam etmesine imkan tanımamızdır. Önce şaka yapıldığını zannettik. İşin şaka olmadığını, trajikomik bir hikayede başrol oynadığımı üzülerek öğrendim.

Kaldı ki, orada yaptığımız savunmanın ardından, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinden söz konusu maddenin çıkarılması kararlaştırıldı ve Kanun da revize edildi. Suç isnatı ile girdiğimiz makamdan, kanundaki hatanın tespit edilip değiştirilmesine vesile olan kişi olarak çıkmanın bize nasip olması da ayrı bir gurur vesilesidir.

Şükürler olsun ki bugün karşınıza, Başkanlık dönemi en ince detayına kadar araştırılmış ve hakkında tek bir olumsuzluk bulunmamış bir Yönetim Kurulu olarak çıkmanın gururunu ve şerefini yaşıyorum.

Değerli sanayicilerimiz; Son 4 yıl içerisinde hayata geçirdiğimiz onlarca proje olsa da; Yeni dönemde bir o kadarını daha hayata geçirecek olsak da; 2. kuşak genç sanayici kardeşlerimizin bir araya gelmesine vesile olduğumuz Genç Organize Sanayi Derneği, bizim en değerli eserlerimizdendir. İnşallah sadece geleceğin OSB başkanları değil, geleceğin en başarılı girişimcileri de yöneticileri de o dernekten çıkacak. Buna tüm kalbimle inanıyor, bunun gerçek olabilmesi için de elimizden gelen eforu gençlerimiz için sarf ediyoruz. 

Dernek işin vesilesi, bizim en değerlimiz her daim gençlerdir.  Görevi devralır almaz ilk yaptığımız şeyin, sınırlarımız içerisindeki meslek lisesinin Antalya OSB yönetimine devredilmesini istemek, işte bunun içindi. 5 yıl sürdü mücadelemiz.  Az önce isimlerini zikrettiğim değerli eğitim komisyonu üyelerimizle birlikte her yolu denedik, çalmadık kapı, başvurmadık makam bırakmadık. Okulun, tarafımıza devrinin onaylandığı haberini aldığımızda akıttığım sevinç gözyaşlarına, önce Allah, sonra da ekip arkadaşlarım şahittir.

Sosyal medya hesaplarımızdan ya da basından görmüş, izlemişsinizdir. Kimler gelmedi, kimler ziyaret edip gezmedi ki okulumuzu. Milletvekilleri, belediye başkanları, eğitimciler, kanaat önderleri… Hepsi ortaya konan eserden ziyadesiyle etkilendi, övgü dolu açıklamalar da bulundu. Antalya OSB sanayicilerinin, yani sizlerin doğal üyesi olduğunuz vakfımız okulumuzun bayrağını, her daim, en üst seviyede tutacaktır. Yardım ve burs gibi bağışlarınızı üyesi olduğunuz bu vakıftan eksik etmeyeceğinizi temenni ediyorum

Ortaya koyduğumuz vizyonun bir sonucu olarak Okulumuz üçüncü yılı itibariyle köklü bir dönüşüme uğrayacaktır. Fiziki yapıyı modernize etmekten bahsetmiyorum. Tıpkı bir fabrika gibi seri üretime geçireceğiz okulumuzu. Yeni bir Antalya markası yaratacağız ve dünyaya ürün satacağız. Biz orada aynı zamanda geleceğin girişimcilerini, geleceğin sanayicilerini de yetiştireceğiz. Bizler, Türkiye’nin en iyi okulunda öğretmenlerimizi de eğitiyoruz. Ve sadece öğretmenleri değil, Akdeniz Üniversitesi iş birliği ile aileleri de eğitiyoruz. Eğitim topyekün bir kavramdır ve biz bunun bilincindeyiz. Göreceksiniz bunu başaracağız. Ülkemize yeni, vizyoner ve kendini yenileyen bir model kazandıracağız. Çünkü size bir strateji değil, bir kültür inşaasını ifade ediyorum. Önce kültürünü oluşturacağız, başarı doğal olarak bizimle olacak.

Teknoparkımızda da aynı felsefe ile hareket ediyoruz. Antalya OSB Yönetimi tek başına bu yapıyı kuramaz mıydı? Elbette ki yapabilirdi. Fakat Akdeniz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Genç Organize Sanayi Derneğimiz ile birlikte kurduk ki hem istişare edebilelim, hem de liyakatı esas alan bir temel atalım. Az önce son halini gördünüz, kaba inşaatı bitti. Ekim ayında inşallah açılış töreninde yine hep birlikte olacağız.

Ve ilaveten daha inşaatı bitmeden, kurduğumuz, planladığımız diğer tüm yapı ve projeler gibi orası da tam dolu ve yerimiz kalmadı.

Bence tüm yöneticilere ve kurumlara bu gözle bakılmalıdır. Yaptığı işler dolu mu, projeler çalışıyor mu? Ya da boş mu kalmış, kurdele kesmek için mi yapılmış, bir israf mıdır gözüyle bakılmalı, irdelenmelidir. 

Teknoparkımızda sağlık, yazılım & otomasyon, biyoteknoloji, tarım, savunma sanayi, enerji gibi çok farklı sektörlerden oluşan bir mozaiğe, tüm tahsisler yapılmıştır. Alanının öncü firmaları, filmimizde görülen CW Enerji’nin kendi modern binasına benzer estetik, ar-ge binalarını yapıp, başta Antalya OSB’de yaratılan katma değer olmak üzere, kentin sosyokültürel yapısında köklü bir dönüşümün, estetiğin ve iyileşmenin tetikleyicisi olacaklar.

Antalyalı sanayiciler olarak, kendi göbeğimizi kendimiz kesmekle kalmıyoruz. Bulunduğumuz çevrenin de gelişimine katkı sağlıyoruz. Az önce izlediğiniz filmdeki acil sağlık hizmetleri istasyonumuz, itfaiye teşkilatımız, doğal afetlere mücadele timimiz Döşemealtı’nda meydana gelen yüzlerce vakaya müdahale edip canlar kurtarıyor.

Değerli sanayicilerimiz; biz bu yedi yıllık süre içerisinde ne dediysek yaptık. Okul dedik, açtık. Teknopark dedik, kurduk. Kreş dedik, kapısında kayıt kuyrukları var. Otel dedik, %97 dolulukla çalışıyor. Çevre ve doğa dedik, solar kurutma tesisimiz ödüle layık görüldü. Enerjide tam bağımsız Türkiye dedik, çatı GES’lere finansman desteği sunmak isteyen 4 banka, ellerinde protokoller ile kapımıza geldi. Dönüşüm ve katma değerli üretim dedik, proje pazarımıza 500’den fazla yeni fikir ve model başvurusu yapıldı. Geleceğin meslekleri dedik, akademisyenler geldi, çalıştı, raporladı. İlçelerimiz çok önemli dedik, uzmanları çalıştı, raporladı,  kitapçık haline getirilip masanıza kadar ulaştırıldı.

Pandemide daha çok çalışmalıyız dedik, fabrikalarımız bir gün dahi kapanmadı. Aşı dedik, covid aşı merkezi kurup aşıyı ayağınıza kadar getirdik. Daha yeşil bir OSB dedik, 1 milyondan fazla çiçek ve bitki üretip ücretsiz dağıttık.

Kalifiye iş gücü dedik, OSBEM’i açtık. Her 3 ayda bir, hangi alanda kalifiye bir kıymete ihtiyacınız varsa eğitip, vatandaşımızı iş sahibi yapıyor, firmalarımızın kalifiye eleman ihtiyacına çözüm sunuyoruz. Sadece geleceğe odaklanmış değiliz. Anlık çözümler ile günü kurtarıyor, ileriye dönük inovatif çözümler ile de geleceği inşa ediyoruz.

Finansmana erişimde kolaylık dedik, KGF’ler peşi sıra açıklandı. Yeri gelmişken, sanayimizin sorunlarını, taleplerimizi, önerilerimizi, elde ettiğimiz başarıları, objektif bir biçimde ele alıp, bizlerin sesini ülke gündemine taşıyan tüm gazeteci dostlarıma yürekten teşekkür ediyor, sizlerden onlar için kocaman bir alkış rica ediyorum.

Değerli sanayicilerimiz;

Israrla ve inatla mücadele ettiğimiz en önemli konu ise ekspertiz terörü oldu. Çok uzun bir sürenin ardından bu ifadeyi tekrar dile getirmemin nedeni ‘Ekspertiz Terörü Var’ dedim diye, dava edilmiş ve yargılanıyor olmamdır. Fakat bu bizim umurumuzda değildir. Haklı mücadele zorluklarla gelir ancak zaferle biter. Biz bunu çok iyi biliyoruz. Sizler için, şehrimiz için, memleketimiz için çalışmaya devam ediyoruz.

Peki bu konuda mücadelemiz bitti mi? Hayır hala konunun takipçisiyiz. 2021 yılında yapılan değerlemelerde arsa metrekare fiyatımız baz alınmıştı. Fakat 2022 yılı itibariyle güncellenen arsa metrekare birim fiyatımızın, son yapılan değerlemelere, gerektiği gibi yansımadığına şahit oluyoruz. Eğer değerleme uzmanları, bu hatadan bir an önce dönmez, iyi uygulamalar kılavuzuna uymazlar, ekspertiz terörünü hortlatmakta inat ederlerse, karşılarına dikilmek, hakkımızı savunmak boynumuzun borcudur. Sizlerden ricam itirazınızı yapmaktan, ilgili makamlara bireysel şikayetlerden lütfen geri durmayın.

Değerli sanayicilerimiz bir diğer vizyoner projemiz olan Dış Ticaret Müdürlüğümüz ve İstihbarat Merkezimiz; Uzun dönemli 2 Dış Ticaret İstihbarat Eğitimi,12’si Bakanlık destekli, 3 adet Bakanlık desteği olmaksızın toplam 15 Sektörel Ticaret Heyeti Programı, 6 Alım Heyeti programında yabancı iş insanları ile siz sanayicilerimizin 1.028 yüz yüze görüşme yapmasını sağladık. Dış Ticaret İstihbarat Merkezimizde bu güne kadar; 91 Danışmanlık Hizmeti kapsamında; 70 Hedef Pazar Raporu, 673.428 Hedef Müşteri Bilgisi, 402 Sektör Raporunu siz sanayicilerimizin hizmetine sunduk. Bu direk olarak cebe giren, ülkenin dış ticaret açığına katkıda bulunan, çok önemli bir projedir. Katkı koyan herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum

Değerli konuklar, sanat ve bilim parasız olmaz.

Bölgemizi, firmalarımızı ve üretimimizi geleceğin talep ve ihtiyaçlarına göre dönüştürmek gibi bir hayalimiz var. Bunun için finansmana gereksinimimiz olduğunu biliyoruz. Bunun için Melek Yatırım Ağını kurduk. Sevgili dostum Oğuz Kırtız başkanlığındaki Melek Yatırım Ağı Komisyonumuz, konu hakkında titiz bir çalışma yürütüyor. Yeni dönemde bu çalışmaların meyvelerini de hep birlikte toplamaya başlayacağız.

Ayrıca, Antalya’nın G20 ve EXPO 2016’dan sonra ev sahipliği yapacağı en büyük organizasyon olan Dünya Melek Yatırım Forumu ile, ilk defa Antalya’da gerçekleşecek olan Akdeniz Melek Yatırım Kongresi’ne, sayılı günler kaldı. 25 ve 26 Ekim tarihlerinde Antalya OSB Teknopark ev sahipliğinde gerçekleşecek olan bu dev organizasyonda hepiniz ev sahibi konumundasınız. Sizlerden ricam, Dünya Melek Yatırım Forumuna özel ilgi göstermenizdir. Göreceksiniz ki bu organizasyon sizlere ve firmanıza yepyeni kapılar açacak.

 

Değerli sanayicilerimiz;

Dünyada pandemi ile başlayan olumsuzluklar silsilesi, savaş gibi istenmeyen bir sürece evirilmiştir. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş yeni bir insanlık dramına yol açmakla kalmayacak, ülkemizi, en önemlisi de Antalya’mızı derinden etkileyecektir. Dış ilişkilerde öncelikle masumlarını hakkını ve canının koruyacak, akabinde de ülkemiz ekonomisinde en az hasara neden olacak doğru aksiyonların alınması elzemdir.  Böylesi bir savaşta, Antalya’ya terzi işi çözümler ile yaklaşılmazsa bu savaşın kaybedenlerinden biri de Antalya olabilir.

Paris İklim Değişikli Anlaşmasına taraf olan ülkeler, kendi ülkelerinde alacakları tedbirlerle kararlarla, yasal uygulamalarla, karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik, çok ciddi çalışmalar yürüteceklerini taahhüt etmişlerdir.

Sanayici olarak bizler, gerekli tedbirleri alıp karbon nötr noktasına gelmek zorundayız. Ülkemizin hedefi 2053 yılına kadar karbon nötr seviyesine gelmek noktasındadır. 2030 yılı ise, bu noktada Avrupa Birliği'ne bağlı ülkeler ve Amerika Birleşik Devletleri’nin, koymuş olduğu hedefler içerisinde pek çok değişim yapılacağı bir süre olarak gözükmektedir. Özellikle iklim değişikliğiyle ilgili olarak alınacak tedbirlerin, üretim sonrası üretilen malların ihracatı ve iç piyasada satışı noktasında, bir takım düzenlemeler getireceği, üretim metodlarımızı değiştirmek, alternatif enerji kaynaklarına yönelmek ve yenilenebilir enerjinin organize sanayi bölgesi içerisinde maksimum seviyede kullanılabilecek şekilde bir takım yapılanmalara gitmek gelecek vizyonumuz ve rekabet şansımız açısından büyük önem arz etmektedir.

Karbon ayak izi ile ilgili bölgemizde kapsamlı çalışmalar yürütülmektedir. İlk etapta, Enerji Yönetim Sistemi kurulmuş ve Bölgemiz adına TSE EN ISO 50001 standardına göre, enerji sertifikası alınmıştır. Sanayicilerimizin tüketimleri kontrol edilmektedir. Bütün bunların yanı sıra karbon ayak izinin ölçülmesi için ilgili personellerimiz eğitime tabi tutulmuştur. 2022 yılı sonu itibariyle karbon ayak izini hesaplayabilecek ve sanayicilerimizin ne kadarlık karbon salınımı yaptıklarını ve nerede tasarruf yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirmelerde hazır hale geleceğiz.

Kurmuş olduğumuz enerji yönetim sistemi, doğalgaz, su elektrik ve diğer katı atıkların tüketiminin azaltılmasını hedeflemekte ve bir birim işi, bir birim enerji ile yapmanın yolları araştırılmaktadır.

Şu an ülkemizde bir birim iş dört birim enerji ile yapılabilmektedir. Amacımız bu oranı organize sanayi bölgemizde minimum seviyeye çekmektir. 

Değerli konuklar;

Antalya ile yatıp, Antalya ile kalktığımızı, kentimizin, insanımızın sorunlarına çare olmak için tüm imkanlarımızı seferber ettiğimizi, iş dünyamızı en iyi şekilde temsil edip, tarımın, turizmin, sanayimizin ve ticaretimizin önündeki engellerin kaldırılması için, gerekli lobi çalışmalarını titizlikle sürdürdüğümüzü, bugün başlayacak yeni dönem ile birlikte, daha güçlü bir Antalya için elimizden gelenin bir fazlasını yapmak için canla başla çalışacağımızı bilmenizi isteriz.

Değerli sanayicilerimiz; Antalya Organize Sanayi Bölgemiz, sizlerden aldığı güç ile çok daha iyi noktalara gelecek, gelişimini ve büyümesini sürdürecektir. Göreve geldiğimizde ‘burayı yönetmek çok kolay olacak, çünkü bizden önceki tüm başkan ve yönetimler bize öyle bir miras bıraktı ki üzerine sadece vizyon yazmak kalacak’ demiştim, aynen öyle oldu.

Öncelikle ebediyete intikal eden değerli sanayicilerimizi saygı ve rahmetle anıyor, bizden önceki tüm başkan ve yönetimlerine, birlikte çalıştığımız Müteşebbis Heyet Üyelerimize, Yönetim Kurulumuza, komisyonlarımıza, duayen sanayicilerimize, nitelikli Bölge Müdürlüğümüz personellerine ve gazeteci dostlarımıza; emeklerinden dolayı şükranlarımı sunuyor, saygı ve sevgilerimi ileterek hürmetle huzurlarınızdan ayrılıyorum.

Sağ olun, var olun.

Yayın Tarihi
03.03.2022
Bu haber 378 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Bu habere ilk yorumu yazan siz olun.

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!