Sokağın Gözü: Sokak Fotoğrafçılığı


- Fotoğraf makinesi: Küçük, derli toplu, yanınızdan ayırmayacağınız, sizi uğraştırmayacak, taşırken size ızdırap vermeyecek, ekonomik durumunuzu zorlamayacak, çalınma korkusu yaşatmayacak, ortam ya da anın duygusu yakalayacak kadar görüntü kalitesi olan, gözünüz-kolunuz-varlığınızın uzantısı olan, karşınızdaki bireylerle yakınlaşmanıza engel olmayan, cebinize sığan, dikkat çekmeyen ve elinizde hazır bulunan fotoğraf makinesidir.
- Lens: Full-frame ölçeğinde 35 mm’lik lensler tercih edilir genelde, ancak kompakt fotoğraf makineniz varsa ya da LCD ekranı ile çekim yapıyorsanız 28 mm’lik bir lens ile çekim yapmanız önerilir (kolları uzatarak ve objeye yaklaşarak, daha yakından çekim yaptığınız için açınızın genişlemesi beklenir). Sabit odak uzunluğu olan (prime) lensler tercih edilir. Bu lensler sizi daha yaratıcı olmaya iterler. İyi bir kompozisyon oluşturabilmek için ayak zomunuzla öne-arkaya-sağa-sola hareket edersiniz. Sizi yoran bir lens olsa da daha iyi neticeler alırsınız. Geniş açı lensler ise sizi bizzat olan bitenin içine sokar. İzleyici doğrudan sizin gölgeniz olacaktır. Diyafram açıklığı daha geniş olacağından daha fazla ışık girmesini sağlayacaktır (f/1.4- f/2.8). Bu nedenle karanlıkta bile daha düşük iso ayarlarında çekim olanaklı olacaktır. Daha keskin görüntüler verirler ve hafiftirler. Zoom lensler de kullanılabilirse de, sizi tembelliğe itecektir. Bu lenslerin genelde ya en düşük ya da en yüksek odak uzunluğunu kullanırsınız. Zoom lensi ile yapacağınız çekimler izleyiciyi ortamdan koparıyormuş hissi verir ve görüntüyü yassılaştırır. Uzun odaklı olan lensler ise fotoğraflara ürkütücülük kazandırır, hatta kendi görüntüleri itibariyle büyüklükleri nedeniyle ürkütücüdürler. Ayrıca doğrudan bireye yöneltmeniz gerektiği için de hemen fark edilirsiniz.


- Fotoğraf makinesi ayarları: DSLR ile fotoğraf çekerken iki ayar önerilebilir.
- “P” ya da program ayarı: Çok ayarla uğraşmak istemiyorsanız otomatik ayarda çekim yapmak bir seçenek olabilir. Program ayarında her şey ayarlıdır. Sadece ISO gündüz 800-1600 ve gece 1600-3200 ayarında tutulur. Bu sizin enstantene ayarınızı 1/250’nin altına düşürmeyecektir. Ayrıca merkezi autofocus ayarını tercih ediniz.
- “Zone-focusing”: Autofocus ayarı olan makineler geliştirmeden önce birçok fotoğrafçı bu yöntemi kullanmaktaydılar. Öncelikle netleme 1.2 metre civarında ayarlanırdı (35 mm’lik lensin objeye mesafesi), f-stop ise f/8’e getirilirdi ve manuel ayarda fotoğraf çekilirdi.
- Diyafram açıklığı çok yüksek lensler ( f/1.4-f/2) sokak fotoğrafçılığında önerilmezler.
- Fotoğraf makinesi kayışınız ergonomik olsun. Bilekten ya da diğer askı türleri de denenebilir.
- Mümkün olduğunca “crop”lamayacak biçimde kadrajınızı hazırlayınız. Kompozisyonunuzu belirleyiniz. Objeyi kadrajın ortasına konumlayın ve kadrajın kenarlarının mümkün olduğunca temiz olmalarını sağlayın. En az bir yıl boyunca “crop”lamadan fotoğraf çekiniz.
- Kılık kıyafetiniz turiste benzesin. Dikkat çekmesin.
- Fotoğraf makinesi ile bireylerin arkasına odaklanıyormuş gibi davranın. Dikkat çekmeyin. Rahatsız etmeyin.
- Sokakta fotoğraf çekerken genelde nelere dikkat ederiz:
- “Belirleyici anı” yakalamaya çalışırız: bu an Henri Cartier-Bresson arafından adlandırılmıştır. Başkaları buna “Kodak anı” olarak adlandırmaktadırlar. Bu anda herşey buluşur ve siz deklanşöre davranırsınız. Sokakta birden fazla an olabilir. Bu nedenle o anın tek karesini değil, 10-30 karesini çekiniz. Henri Cartier-Bresson’un dahi ilginç bulduğu anın 20’den fazla karesini çektiği olmuştur. Sonra da post prodüksiyon aşamasında en iyisi seçilir.
- Dizme: İki zıt olanı yan yana koyarak bir etki ya da kontrast yaratabilirsiniz. Bunu elde etmek için bir afişin ya da yazının önünde bekleyip, uygun kişilerin geçmesinin bekleyebilirsiniz. Ya da duygusal bir ifadesi olan bir kişi ile onun aynısı ya da zıddı ifadeleri olan bireylerin aynı kadraja girmelerini bekleyebilirsiniz.
- Duygular: Güçlü insani duyguları olan fotoğraflar çok etkileyicidir (örn. Mutluluk, üzüntü, hüzün, yalnızlık, çaresizlik, mizah, korku, acı, öfke, şiddet, sevgi, şaşkınlık vb). Duyguları yakalamak sokakta kolay olmamaktadır. Beden dili ya da yüz ifadelerini izlemek gerekir. Sonra da yakalanmadan ve fark edilmeden fotoğrafınızı çekmelisiniz.
- Geometrik öğeler: Duygusal görüntüler yanı sıra sadece görsel olarak hitap eden sokak fotoğrafları da olabilir. İyi ışık altında gölgelerin geometrik, çapraz ya da doğrusal hatlarının belli olduğu kompozisyonlar barındırırlar. Renkli olabildikleri gibi, siyah beyaz da olabilirler.
- Ayrıntılara odaklanırlar.
- Kentsel manzaralar içerir.
- Sık görülen objelere yer verir.
- İlk etapta dolaşmak yerine, sabit bir yere yerleşilir. Gelen-giden fotoğraflanır. Bireylerin alanına girilmez, onların sizin alanınıza girmelerine izin verilir.
- Çektiğiniz fotoğrafı silmeleri istenirse silinir.
- Fotoğraf çekerken sürekli vizöre bakınız. Çektiğiniz bireyler, çektiğinizin farkına varmasınlar.
- Fotoğraf çekmek için uzak yerlere seyahat etmeyiniz. Yaşadığınız muhitte bile bir şeyler çıkabilir.


mail_outline :
Diğer Makaleler
EN ÇOK OKUNAN
- Bakan Mehmet Nuri Ersoy Back to Travel 2022'de konuştu; 'Turizmde hedeflerimiz büyük’’
- Alman turizm sektörünü bir Türk bir araya getirdi :
- Subaşı; “Kentlerin geleceği oldu-bittiye getirilemez”
- Antalyaspor rekoru 16’ya çıkardı
- Çareyi böyle buldu
- Muratpaşa’da 19 Mayıs kutlamaları
- Döşemealtı'nda büyük coşku
- Yeliz Gül Ege, Çek Cumhuriyeti’nin Antalya Fahri Konsolosu oldu
- Ukraynalı baba cinnet geçirdi
- Yağmurda deniz keyfi
- Yorgun Mayıs KısraklarıALİ TUR
- İki Ucu Keskin BıçakDR. ALİ YILMAZ
- Bu Misafirlik Bitsin Artık!DR. ALİ YILMAZ
- Böcek Büyük Yara AldıDR. ALİ YILMAZ
- Aslanlar kendi öykülerini yazmadıkça!..iBRAHİM UYSAL
- Cumhurbaşkanı Ahmet Nejdet SezeriBRAHİM UYSAL
- Tavık mı, Cigara mı?AHMET TEK
- Gezdim Anadolu\'yuiBRAHİM UYSAL
- Devlet Ne İşe YarariBRAHİM UYSAL
- Devlet, Cumhuriyet, Demokrasi, OligarşiiBRAHİM UYSAL
