Oy Bizim Eller (1)

Bizim ellerde iş yorgunu eve dönen bir baba eşine seslenir:

 

"Ne yemek pişirdin hanım?"

 

Kadın cevap vermez.

 

Adam sesini yükseltir:

 

"Niye suratın tökmüşsen gavurun kızı sana soru sordum?”

 

Kadını sonunda cevap verir:

 

"Herif et mi aldın ki yemek beklisen!"

       

Bizim ellerde düne kadar eti olmayan aşa yemek denmezdi. Rastlansa bile:

 

“Acaba bir sıkıntıları mı var?”Sorusu kafalara fena halde takılırdı.

 

                                                                                      ***

Her yemek sonrası Vanlı sofrada Van otlu peyniri arar. Yenilen yemeklerin finalidir bir tikke otlu..

 

Niye mi?

 

İçilecek bardak bardak kıtlama çaylar hoş gelsin, damak tadı versin diye.

 

 

                                                                                         ***

 

Ve Şimdi “bağta varlı” Vanlı hanımlar, Van mutfağının dün ve bugününü bir araya getirerek ülkemiz ve dünya mutfağıyla yarıştırıyor; yemekli geceler, etkinlikler düzenleyerek kitap sayfalarında kalan tariflerin tanıtımını yapıyorlar.


Sosyal medyada ciddi ve olağanüstü özenli, özverili Van Yemek Grupları kılı kırk yararcasına nenelerinden, analarından öğrendiklerini yeni kuşaklara aktarıyorlar.

 

Keledoş, cılbır, Kürt köftesi, Acem köftesi, ayran aşı, sengeser, kavut, murtuğa ve nice Van yemekleri, kahvaltılık ürünler ulusal ve uluslararası gurmelerin akıl defterlerine notlar olarak düşüyorlar.

 

Bacılarım, gardaşlarım sofralarınız bereketli, semaverleriniz hep fokurdayan, gönülleriniz daima şen olsun.

 

Yayın Tarihi
02.04.2017
Bu makale 834 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Bu makaleye ilk yorumu yazan siz olun.

Yazara Ait Diğer Makaleler

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!